Home > News > News

8 Reasons For The Failure of The V-belt

March 16, 2021


V-belt is a low-maintenance solution, suitable for medium and high power belt drives, and can provide a high level of efficiency. V-belts have become the most common component in modern machinery, covering almost every industry from agriculture, automobiles to pharmaceuticals.


V-belt suppliers have been researching exactly what caused the premature failure of V-belts in many industries, and how to help you make the most of the V-belts. The following are the reasons and solutions for triangle belt failures sorted out by the Triangle Belt Supplier:


Triangle Belt

Triangle Belt

1.The sidewall wears quickly


Although sidewall wear will inevitably occur over time, rapid sidewall wear may be a sign of a larger problem, as the most common cause may be worn or damaged pulleys. However, there are many other possible influencing factors, such as: the use of belts under extreme high temperatures, excessive oil, grease, humidity and other general abrasion environments can also cause this kind of wear.


Solution: It is important to ensure that the pulley is replaced when replacing the belt to ensure that you get the maximum benefit from the belt system. If the pulley wall is bright and shiny, it is time to replace it.


2. Back wear


The most common is that the back wear is the direct cause of the belt being forced or pried onto the pulley, or there is some misaligned slack in the belt. The slack is damaged due to the vibration of the idler during operation. Although in some cases a defective or worn rear idler can cause a worn rear side cover, this is rare.


Solution: It is essential to ensure that the belt has the correct tension during installation. Even a belt that has been measured correctly and is considered "all in one" needs to be re-tensioned within 24-48 hours after installation.


3. The belt is soft and swollen


For some V-Belts, excessive contact with grease can be a source of disaster, because these products can cause the belt to soften and swell, and thus no longer be properly installed in the pulley groove. This type of problem can similarly be attributed to the use of belt dressers.


Solution: If the belt is working under extreme conditions, it may be that the belt cannot reach its full potential. A simple belt guard can prevent foreign matter including grease from contaminating the drive, but care should always be taken to avoid the use of belt dressings.


4. The belt slips and makes noise


Worn or damaged pulleys and improper tensioning can cause spin burns, which can cause severe damage to the belt, resulting in damage or even premature damage. This may also be less common, due to the wrong belt cross-section or type, too much oil, too much grease or moisture, and insufficient winding on small pulleys.


Solution: This kind of wear means that the tension of the pulley and the belt needs to be checked, because under the tensioned belt and the smooth pulley means unnecessary wear. You may find that you need a new pulley or re-tension the V-belt.


5. Split belt cover


There is a lot to say about the damage that can be caused by forcibly pulling the belt onto the pulley or pulling the V-belt with incorrect tension, because this is the most common cause of belt damage, including cracked cover.


Solution: If you are sure that there are no foreign objects in the groove that are causing the problem, and then make sure to tighten the belt regularly and order the correct size belt each time, you can help avoid this problem.


6. Cracked bottom surface


A ruptured belt can cause serious problems, especially if left untreated, it will affect drive efficiency and eventually lead to belt failure. Cracks usually begin to appear on belts exposed to overheating. Although it cannot always be attributed to this, it can also cause such cracks because the pulley and the back idler are too small or misaligned.


Solution: If your V-belt is working at extreme temperatures, then it may be time to consider getting a rubber belt that can withstand these temperatures without premature initial failure.


7. Missing gear


Missing gears will cause the belt to slip and fail. When missing teeth are found, the belt should be replaced immediately. The most common reasons that a belt may be missing gears are overheating, too small or misaligned pulleys. It may also be caused by improper belt storage or too long time.


Solution: If your toothed belt is operating at extreme temperatures, then considering a belt designed for these environments may be the ideal choice. In addition, using a laser calibration tool to make sure that the pulley is properly calibrated can eliminate possible causes and improve machine operation.


8. Broken bushing


A ruptured bushing means that your drive is in a dangerous area. If the damage is too severe, the pulley may not be securely installed on the shaft. The bushing may crack due to over-tensioning of the drive or the use of worn or damaged pulleys.


Solution: An over-tensioned belt may damage the V-belt like a tensioned belt. Using a belt tension meter to check the belt tension can help you avoid unnecessary bush damage.


I hope that the above sharing will be helpful to everyone. In addition, the company also provides agricultural belts and Rubber Crawlers. Please feel free to contact us if necessary.


86 158 6169 5872 leiwanli888 asia-belt@163.com 86 158 6169 5872

86 158 6169 5872